تخت جمشید یا پارسه

تخت جمشید نمادی از شکوه و عظمت در ایران باستان و یکی از جاهای دیدنی شیراز است. شاید بتوان منطقه تخت جمشید و بناهای باقی مانده در آن را از مهم‌ترین اسناد تاریخ تمدن در جهان دانست. ازاین‌رو، دانشمندان و باستان‌شناسان برجسته‌ای از سراسر جهان برای بازدید از تخت جمشید به ایران سفر کرده‌اند. تخت […]

تخت جمشید نمادی از شکوه و عظمت در ایران باستان و یکی از جاهای دیدنی شیراز است. شاید بتوان منطقه تخت جمشید و بناهای باقی مانده در آن را از مهم‌ترین اسناد تاریخ تمدن در جهان دانست. ازاین‌رو، دانشمندان و باستان‌شناسان برجسته‌ای از سراسر جهان برای بازدید از تخت جمشید به ایران سفر کرده‌اند.

تخت جمشید یادگار پادشاهان هخامنشی از ۲۵۰۰ سال پیش در ایران است. با توجه به عظمت امپراتوری هخامنشیان در ایران باستان که بخش قابل‌توجهی از شرق جهان را شامل می‌شد، می‌توان به شکوه مقر فرماندهی این پادشاهان در تخت جمشید پی برد.

آنچه باعث جلب توجه جهانیان به تخت جمشید می‌شود، تنها قدمت تاریخی این شهر باستانی نیست. باستان‌شناسان از مطالعه دقیق روی کتیبه‌ها و آثار به دست آمده از این منطقه، به پیشرفتگی تمدن در ایران باستان پی برده‌اند. قوانین اجتماعی دوران هخامنشیان نیز تعجب بسیاری از تاریخ‌دوستان را برانگیخته است…

تخت جمشید را در جهان به‌عنوان نماد تمدن پارسی ایران‌زمین می‌شناسند. محوطه تخت جمشید که از جاهای دیدنی استان فارس است و در نزدیکی مرودشت شیراز قرار دارد، شکوه معماری کاخ پادشاهان در عصر ایران باستان را نشان می‌دهد. پادشاهان هخامنشی در اوج قدرت، کاخ‌های سنگی خود را در دل کوه و در نزدیکی شهر شیراز بر پا کردند تا برای آیندگان تصویری روشن از گستره فرمانروایی خود به یادگار بگذارند.

تخت جمشید را در جهان با نام «پرسپولیس» می‌شناسند که این نام به زبان یونانی است. ستون‌ها، سر ستون‌ها، کتیبه‌ها، نقش‌برجسته‌ها، کاخ‌ها و دروازه‌های باقی مانده در محوطه تخت جمشید، از مشهورترین آثار تمدن در جهان به شمار می‌آیند. محوطه تخت جمشید که نام دیگر آن «سرزمین پارسه» نیز است، گردشگران زیادی را از سراسر جهان، در طول سال به شیراز می‌کشاند.

ساخت بنای تخت جمشید، از قدیمی‌ ترین شهرهای ایران، در حدود ۲۵ قرن پیش و در دامنه کوه‌های رحمت، توسط داریوش هخامنشی آغاز شد. در ساخت بنای تخت جمشید معماران و هنرمندان بی‌شماری شرکت کردند و این بناهای عظیم توسط کارگران زن و مرد ساخته شده‌اند؛ اما آنچه در تاریخ بر ارزش تخت جمشید می‌افزاید شیوه رفتار پادشاهان هخامنشی با کارگران است، که در ایران باستان در قبال زحمت کارگران به آن‌ها حقوق و مزایای مناسب پرداخت می‌کردند. بنا بر اطلاعات موجود در کتیبه‌ها، ساخت بنای تخت جمشید در حدود ۱۲۰ سال به طول انجامیده است. فرهنگ برجسته حاکمان ایران باستان در زمان هخامنشیان، سبب شهرت دو چندن تمدن ایران باستان در جهان شده است.

با تحقیق درباره کتیبه‌های تاریخی تخت جمشید به این نتیجه می‌رسید که اصلی‌ترین دلیل برای ساخت این مجموعه‌ی بزرگ و با عظمت، به‌رخ کشیدن قدرت ایران بوده است. تخت جمشید را می‌توان مشابه اهرام ثلاثه مصر دانست. نکته قابل توجه برای ساخت تخت جمشید، شرایط مکانی مرودشت است. پرسپولیس (تخت جمشید) در منطقه‌ای نیمه‌کوهستانی بنا شده است.

با مشاهده اسناد، می‌توان متوجه شد که کارگران تا چند سال مشغول کندن کوه‌ها و هموار کردن زمین بوده‌اند. در واقع انتخاب منطقه تخت جمشید برای ساخت، بسیار هوشمندانه و زیرکانه بوده است. دلایل انتخاب این محل، در وهله‌ی اول قرار گرفتن در مسیر راه شاهی، دوم سرسبزی جلگه‌های اطراف، که کمک بزرگی به آبادانی تخت جمشید کرده و سومین دلیل کوهستانی بودن مرودشت، که مانع حمله‌ی دشمنان می‌شد.

سنگ تراشی‌ها و نقوش برجسته

غیر از هنر معماری تخت جمشید، نکته قابل اهمیت دیگر این مجموعه، سنگ‌تراشی‌ها و نقوش برجسته‌ی آن است که بر دیواره‌های آن باقی مانده است. هنوز هم باستان‌شناسان درپی تلاش‌اند که اشکال مختلف موجود در سنگ‌تراشی‌ها را تجزیه و تحلیل کنند تا به درک واقعی و درستی از معنای آن برسند. آثار باقی مانده در تخت جمشید را می‌توان به‌صورت کلی به دو بخش، سنگ‌تراشی‌ها و کتیبه های سنگی تقسیم کرد.

جالب است بدانیم، رمزگشایی اشکال از رمزگشایی کتیبه‌ها، گاهاً دشوارتر است. بسیاری از آثار باقی مانده در تخت جمشید از داریوش اول، خشایارشاه و اردشیر اول، برای ما به یادگار مانده است. آثاری که قدمت آنها به سالهای ۵۵۲ تا ۴۸۶ پیش از میلاد برمی‌گردد متعلق به حکومت داریوش نسبت داده شده و آثاری که در سالهای ۴۶۸تا ۴۶۵ تخمین زده شده به دوران خشایار شاه باز می‌گردد.

ساعت بازدید تخت جمشید شیراز

جاذبه های دیدنی شیراز در شب بسیار طرفدار دارد و در فصول گرم برخی مایل به بازدید از اماکن دیدنی در ساعاتی از شب هستند.

ساعت بازدید از مجموعه تخت جمشید در فصل بهار و تابستان: از ساعت ۸ صبح الی ۱۹

ساعت بازدید از مجموعه تخت جمشید در فصل پا‍‍ییز و زمستان: از ساعت ۸ صبح تا ۱۷

هزینه بلیط بازدید از محوطه تخت جمشید برای گردشگر داخلی: 40000 تومان

هزینه بلیط بازدید از محوطه تخت جمشید برای گردشگر خارجی: ۱۰۰ هزار تومان

هزینه بلیط بازدید از موزه تخت جمشید برای گردشگر داخلی: 30000 تومان

 هزینه بلیط بازدید از موزه تخت جمشید برای گردشگر خارجی: ۱۰۰ هزار تومان

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.